Bilsam Logo

Ana Sayfa » Küresel Degisimin Yönü: Kaos mu, Adalet mi?

Küresel Degisimin Yönü: Kaos mu, Adalet mi? | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org
BILSAM tarafindan organize edilen "Küresel Degisimin Yönü: Kaos Mu, Adalet Mi?" konulu sempozyum tamamlandi.


Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçeklestirilen sempozyumun açilisina; Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit  Tümebayev, Malatya Belediye Baskani Ahmet Çakir, AK Parti Malatya Il Baskani Bülent Tüfenkçi ve BILSAM Yönetim Kurulu  Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer'in yani sira çok sayida davetli katildi.

 

Sempozyumun açilisinda bir konusma yapan Kazakistan Türkiye Büyükelçi Prof. Dr. Canseyit Tümebayev, Türkiye ile Kazakistan arasindaki dostane iliskilerin artarak devam ettigini belirtti. Tümebayev, "Dilimiz ve dinimizin ortakligi Kazakistan ile Türkiye'yi birbirine yakinlastirmistir. Bagimsizligimizdan bu yana iki ülke arasindaki dostane iliski ve bag hiç kesilmis degildir. Kazakistan ile Türkiye arasinda is birligi ve strateji ortakligi saglam bir sekilde ilerlemektedir" diye konustu.

 

 

Malatya Belediye Baskani Ahmet Çakir ise, küresel degismeyi durdurmanin mümkün olmadigini savunarak, "Küresellesmenin önüne geçemeyiz. Gelisen bilim ve teknoloji ile yeni buluslar dünyayi adeta bir köye çevirdi. Yapilmasi gereken bugünün sartlariyla basa çikacak yöntemler gelistirmektir." sözlerini kullandi.

 

 

Sempozyumun açilis konusmasini yapan BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer de; "Insanlik olarak hemen her alanda hizli bir degisim ve dönüsümün yasandigi bir süreçten geçiyoruz. Adeta zamanin ruhu degismis, tarihin temposu hizlanmistir. Insanlik tarihinin hiçbir döneminde bilgi ve ticari mal üretimindeki artis bu kadar hizli olmamis, nüfus bu kadar hizli artmamis, mesafeler, ürünler, sinirlar ve yasam sekilleri bu kadar hizli degismemistir.

Ancak küresel düzeyde yasanan bu süreç diger taraftan insanoglunun agir bedeller ödemesine, yeni sorunlarin ortaya çikmasina ve insanligin gelecegiyle ilgili ciddi kusku ve risklerin olusmasina da yol açmistir. Son 50 yilda dünya nüfusunun en zengin %20’lik kesiminin toplam gelirden aldiklari pay %30’dan %72’ye çikarken, en yoksul %20’lik kesimin aldigi pay %8’den 3.2’ye düsmüstür. Bu iki kesim arasindaki fark 22.4 kata çikmis ve bu durum basta Afrika olmak üzere dünyanin birçok yerinde kitlesel issizlik ve fakirlige yol açmistir.  Bütün bunlar birlikte düsünüldügünde küresellesme olumlu ve olumsuz yanlariyla çagimizin en yakici ve tartismali sorunu haline gelmis bulunmaktadir. Birçok iyiligi beraberinde getirmis olan küresellesme simdilerde bir çeliskiler yumagina dönüsmüs durumdadir. Küresellesme çözdügü sorundan daha fazlasini üretir hale gelmeye baslamistir” seklinde konustu.

 

Açilis konusmamalarinin ardindan Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tümebayev, programi düzenleyen BILSAM’in Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer'e hediye takdiminde bulundu.

 

 

Sempozyumunun ilk gününde “Küresel Degisim ve Türkiye”, “Insan Haklari, Sivil Toplum ve Demokratiklesme” konulu iki oturum gerçeklestirildi. Moderatörlügünü Cumhurbaskani Basdanismani Ahmet Ertürk’ün yaptigi ilk oturumunun diger konusmacilari ise Prof. Dr.  Canseyit Tüymebayev, Prof. Dr. Yasin Aktay, Prof. Dr. Mehmet Altan ve Prof. Dr. Kemal Görmez’di.   

 

Sempozyumunun ikinci gününde, ise ''Küresellesen Dünyada Ulus Devlet ve Sonrasi'', ''Küresellesen Dünyada Ekonomik ve Sosyokültürel Dönüsümler'' ve ''Ortadogu'da Yeni Siyasal Arayislar'' konulu oturumlar gerçeklestirildi. 

 

''Küresellesen Dünyada Ekonomik ve Sosyokültürel Dönüsüm'' oturumunda konusan Cumhurbaskani Basdanismani Ahmet Ertürk “Küresel krizin sartlarini ekonomi içi ve ekonomi disi etkenlerin beraberce olusturdugunu, küresellesmenin etkisiyle dünyanin bir ucunda yasanan bir krizin dünyanin diger ucunda da benzer etkilere yol açtigini” ifade etti.  Ertürk ''2008’de yasanan küresel krizde Malatya'nin çarsisindaki esnaf Amerika'daki adamin ev sahibi olabilmesi için fedakarlik yapti. Yani oradaki yük bizim esnafa yüklenmis oldu. Küresellesme böyle bir hadise. Kriz önce finans sektöründe basladi ve buradan diger alanlara yayildi'' diye konustu.

 

Ayrica Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev'in beraberinde getirdigi ve Kazakistan'i anlatan fotograflar, Kongre ve Kültür Merkezi'nde sergilendi. Sergide Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaskani Turgut Özal, Cumhurbaskani Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaskani Nursultan Nazarbayev, Basbakan Recep Tayyip Erdogan ve devlet adamlarinin fotograflari ile Kazakistan fotograflari yer aldi.

 

Doç. Dr. Abdulkadir Baharçiçek tarafindan yönetilen sempozyumun son oturumunda ise Ortadogu’nun önemli uzmanlarindan ve Katar Üniversitesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Muhammed Muhtar es-Sankiti ve Kabil Üniversitesinden Doç. Dr. Khalilullah Rasuli son yillarda kendi bölgelerinde yasanan gelismeleri ve bunlarin küresellesme ile ilgileri hakkinda sunumlar yaptilar. Simültane tercüme sistemiyle gerçeklestirilen programin tercümanligini Yrd. Doç. Dr. Selahattin Bakan yapti.

 

Sempozyum sonunda bir açiklama yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Baskan Yardimcisi ve Sempozyum Editörü Yrd. Doç. Dr. Gökhan Tuncel ise basarili bir sempozyum gerçeklestirdiklerini ifade ederek, yurtiçi ve yurt disindan katilan konuklara, sempozyuma destek veren Malatya Belediyesine, düzenleme kurulu üyelerine, sempozyumun kamuoyuna duyurulmasina aracilik eden basin yayin organlarina ve iki gün boyunca sempozyumu izleyen katilimcilara tesekkür etti. 

 

Eklenme Tarihi : 1.04.2012





E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web