Bilsam Logo

Ana Sayfa » Arguvan Gelecek Stratejileri Raporu

Arguvan Gelecek Stratejileri Raporu | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org
Ilçe raporlarinin üçüncüsü olan ?Arguvan Gelecek Stratejileri Raporu? düzenlenen toplantiyla kamuoyuna açiklandi.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Arguvan Hükümet Konagi’nda gerçeklestirilen toplantiya Arguvan Kaymakami Zafer Oktay, BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer, BILSAM üyelerinden Malatya  Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü Ziraat Yüksek Mühendisi Ilhami Polat, Il Özel Idaresi Kültür ve Sosyal Isler Müdürü Murat Sezik ‘in yani sira Arguvan Ilçesi kamu kurum ve kuruluslarinin müdürleri ile  sivil toplum temsilcileri katildi.

 

 

         BILIMSEL DÜZEYDE BIR RAPOR

 

      Arguvan Kaymakami Zafer Oktay yaptigi konusmada, görüslerinden ötürü katilimcilara ve BILSAM yetkililerine tesekkür ederek sözlerine söyle devam etti:

    “Bugün ciddi manada bilimsel düzeyde bir rapor ortaya çikti. Ilçenin mevcut durumunu görmek, potansiyellerini kesfetmek ve gelecekte nerde oldugumuzu görmek adina önemli bir çalismaydi. Arguvan için bu kapsamda yapilan, degerli bir çalisma olmasiyla önemlidir. BILSAM ile böyle bir çalisma yapmaktan, böyle bir çalismanin içinde olmaktan çok mutluluk duyduk. Bizlere zaman ayirarak böyle bir rapor çalismasi yaparak Arguvan’i tanimak, her yönüyle bilgi sahibi olmak adina bilimsel bir düzeyde bir çalisma yaptiklari için tesekkür ederim”.

 

 

      Toplantida açilis konusmasi yapan BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer, Ilçe  Gelecek Stratejileri Raporlarinin üçüncüsü olan Arguvan Gelecek Stratejileri Raporunu kamuoyu ile paylasmanin  mutlulugunu yasadiklarini ifade ederek sözlerine söyle devam etti:  

      “BILSAM; egitim, arastirma ve yayincilik basta olmak üzere birçok alanda faaliyet yürüten ve projeler gerçeklestiren bir sivil toplum kurulusudur. 

      BILSAM olarak daha önce de sehrimiz ve sorunlariyla ilgili çok sayida rapor çalismalari, sempozyum, çalistay, forum, konferans vb. çalismalar gerçeklestirdik. Simdi ise yeni bir çalismayla karsinizdayiz. 2011 yilinda il için hazirladigimiz “Malatya Vizyon 2023” raporumuzdan sonra gündeme aldigimiz “Ilçe Gelecek Stratejileri” raporlarimizin üçüncüsü olan “Arguvan Gelecek Stratejileri Raporu”nu bugün itibariyle sizlerle paylasmak üzere toplanmis bulunuyoruz. Bu raporlarimizin da önceki rapor çalismalarimiz gibi kamuoyunda gerekli karsiligi bulacagina inaniyoruz.   

 

      ÜLKEMIZDE ILK OLMA ÖZELLIGI

 

      Ilçe Gelecek Stratejileri Raporlari 2011 yilinda yayimlanan “Malatya Vizyon 2023” baslikli çalismamizin ilçe versiyonlari olarak ortaya çikmistir. Bazi ilçelerimizin yerel yöneticilerinin israrli talepleri bu çalismalari gündeme almamiza vesile olmustur.

      Malatya’nin merkez ile ilçeleri arasindaki gelismislik farki en yüksek olan illerden biri olmasi gerçegi ile ilimizin büyüksehir olma sürecine daha sistemli bir baslangiç yapma ihtiyaci bizleri motive eden diger unsurlar olmustur.    

 

 

      Merkez ve ilçelerimiz için ayri ayri olmak üzere toplam 12 adetlik bir paket halinde hazirlanan bu raporlarin temel amaci; il ve ilçelerimizin mevcut durumu ve potansiyellerini analiz etmek, kazanim ve sorunlari ortaya koymak ve gelecege yönelik stratejiler gelistirerek gelisim süreçlerine katki saglamaktir. Ilçelerimizin çok sayida sorunu oldugu ve bu sorunlarla biran önce ilgilenilmesi geregi raporlarin ortaya koydugu ilk sonuçlardan biridir. 

       Arguvan ile ilgili elinizdeki raporda Arguvan ilçesinin mevcut durumu ve potansiyeli degerlendirilmis, ilçe vizyonu belirlenmis, ilçenin sorunlari ve bunlara yönelik çözüm önerileri tartisilmis, belirlenen öncelik ve gelisim eksenlerine uyumlu olarak ilçe için stratejik amaçlar tespit edilmis ve bu amaçlarin gerçeklestirilmesi için ihtiyaç duyulan kentsel gelisim yol haritasi çikarilmistir.

      Bir sivil toplum kurulusu tarafindan hazirlanmasi ve merkez ile birlikte bütün ilçeleri ayri ayri ele almasi yönüyle ülkemizde ilk olma özelligi tasiyan bu çalismanin baska bir özelligi de katilimci bir yaklasimla hazirlanmis olmasidir. Bu raporlarin hazirlanmasina katki saglayan ilçemizin degerli yöneticilerine, diger yetkililerine, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerine ve raporun hazirlanmasina katki veren herkese tesekkür ederim. 

      Kamuoyuna saygiyla arz ederiz.

 

 

       Arguvan ile ilgili bazi veriler asagida sunulmustur.

 

1. Arguvan’in en önemli zenginligi gerek günümüzde, gerekse geçmiste folkloru ve müzigiyle, ilimizin önemli kültürel zenginliklerini barindiran ilçelerimizden biri olmasidir.

2. Arguvan’in 2003 yilindan bu yana düzenledigi Uluslararasi Türkü Festivalleriyle, mevcut folklorik ve müzik zenginligini bütün dünyayla paylasma çabasina girmesi, gerek ilimiz gerekse de ülkemiz açisindan oldukça anlamli bir çabadir. Basta Arguvan Türküleri olmak üzere ilçenin müzikal zenginligi böylesine önemli bir etkinligi anlamli ve sürdürülebilir kilmaktadir.

3. Arguvan, Malatya tahil ve sebze üretiminde ¼, su ürünleri üretiminde %50, küçükbas hayvan varligi bakimindan ise %15 ile ilimizde su ürünleri üretimi açisindan birinci, küçükbas hayvan varligi açisindan ise ikinci siradadir.

4. Arguvan’in son elli yillik nüfus degisimi incelendiginde 1975’ten itibaren yasanan nüfus kaybi 2011 itibariyla %16’lik nüfus artis hiziyla ilçenin lehine bir görüntü sergilemektedir.

5. Yoksulluk orani Türkiye’de %13, Malatya’da  %19 iken Arguvan’da %30’dur.

6. Arguvan’in orman varligi yaklasik %10 olup Malatya (%15), Türkiye (%27) ve Dünya (%30) ortalamalarinin oldukça altindadir.

7. Arguvan’in öncü sektörleri; Tarim ve hayvancilik (Sulama sorunu çözülürse),Kültür ve turizm (Arguvan Türküleri vb.), Sanayi (Tarimsal sanayi ve madencilik) olarak belirlenmistir.

 

      Asagida siralanan unsurlar Arguvan için stratejik amaçlar olarak belirlenmistir.

 

1. Sulama imkânlarini iyilestirmek ve sulanabilir tarim arazisi oranini arttirmak.

2. Heyelan riskini ve tehdidini dikkate alarak ilçe merkezi yerleskesine yeniden karar vermek.

3. Küçükbas hayvanciligi gelistirmek ve katma degerini artirmak.

4. Su ürünleri üretimini gelistirmek ve ilgili alanda sanayi yatirimlari yapmak.

5. Yoksulluk ve issizlik sorununu çözmek, negatif göçü durdurmak.

6. Ilçe ile il merkezi, komsu ilçeler ve köyler arasindaki erisilebilirlik sorunlarini çözmek.

7. Egitim ve saglik alaninda yasanan sorunlari çözmek.

8. Uluslararasi Türkü Festivalini daha katilimci ve kapsayici bir yapiya kavusturmak.

9. Ilçeye sanat alaninda “Güzel Sanatlar Lisesi”, “Kültür ve Sanat Merkezi” vb kurumlar kazandirmak.

10. Çiftçi örgütleme düzeyini arttirmak (Kooperatiflerin olusturulmasi).

11. Konut üretim projeleri gelistirmek.

12. Ilçede kesimler ve kurumlar arasi isbirligi ve yönetisim uygulamalarini artirmak.

 

 

 

 

 

Eklenme Tarihi : 1.10.2013





E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web