Bilsam Logo

Ana Sayfa » Su Ürünleri Çalistayi

Su Ürünleri Çalistayi | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org
Su Ürünleri Çalistayi gerçeklestirildi...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BILSAM ve Il Gida ve Hayvancilik Müdürlügü’nün isbirliginde düzenlenen Su Ürünleri Çalistayi gerçeklestirildi.

 

BILSAM Konferans Salonunda düzenlenen çalistaya Malatya Valisi Süleyman Kamçi, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Balikçilar ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü Avcilik ve Kontrol Daire Baskani Dr. Mustafa Altug Atalay, Vali Yardimcisi Bülent Güven, Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ali Selvi, BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Zekeriya Tav, BILSAM Yüksek Istisare Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer ve bazi il müdürleri katildi.

 

Programin açilis konusmasini Proje Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ibrahim Gezer yapti. Prof. Dr. Gezer, “Su ürünleri üretiminde ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz önemli bir potansiyele sahip olmasina ragmen üretimimiz istenilen seviyenin çok altindadir. Daha kötüsü ise son yillarda hem ülke ve bölgemizde hem de ilimizde su ürünleri üretiminde hizli bir düsüs yasanmaktadir. Bizim, konuya odaklanmamiza sebep olan unsurlardan biri de yasanan bu düsüstür ve önümüzdeki günlerde yayimlanacak arastirma raporumuzda bunun nedenleri analiz edilecektir” dedi.

 

"SADECE ALABALIK YETISTIRICILIGI YAPILIYOR"

 

Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ali Selvi ise, Malatya’da su ürünlerinden sadece alabalik yetistiriciligi yapildigini ifade etti. Selvi, "Ülkemiz uluslararasi standartlara uygun olarak yetistirilen su ürünleri üretiminde Avrupa’da 3. siraya yükselmistir. Türkiye genelinde alabalik yetistiriciligi üretim miktarlari açisindan iller siralamasinda, 2014 yili TÜIK verilerine göre 3 bin 520 ton ile ilimiz, 5. siradaki yerini korumustur. Ilimizde su ürünleri üretimi olarak sadece alabalik yetistiriciligi yapilmaktadir. Karada alabalik yetistiriciligi özellikle Dogansehir (Sürgü Beldesi) ve Darende (Ayvali Beldesi) ilçelerinde eski yillara dayanmakta olup, 2008 yilindan sonra barajlarda kafes balikçiligi üretimi hiz kazanmistir. Ilimizde kafeslerde alabalik üretimi geç baslamasina ragmen önemli seviyeye gelinmistir” diye konustu.

 

"AVRUPA’YA EN ÇOK BALIK SATIYORUZ"

 

Çalistayda Gida Tarim Hayvancilik Bakanligi Balikçilik ve Su ürünleri Genel Müdürlügü Avcilik ve Kontrol Daire Baskani Dr. Mustafa Altug Atalay da bir konusma yapti. Atalay, “Su Ürünleri Malatya’nin 3. ihraç ürünüdür. Yeni açilimlarla bu ürünü desteklemeliyiz. Yetistiricilik sektöründe Avrupa’ya en çok balik satiyoruz. Bu baliklar içerisinde de alabalik, çupra ve levrek yer almaktadir. Bu ürün yelpazesini gelistirmeliyiz" ifadelerini kullandi.

 

MALATYA BESINCI SIRADA

 

Su Ürünleri Mühendisi Akin Belge’nin balik üreticiliginin gelisimini ve devlet tarafindan verilen destekleri içeren yaptigi sunumun ardindan Malatya Valisi Süleyman Kamçi söz aldi. Vali Süleyman Kamçi, “Balik ve diger su ürünleri, beslenmede son derece önemli bir yer tutmaktadir ve saglikli yasam için belirli ölçülerde ve siklikta tüketilmesi gerekir. Su ürünleri sektörü ayni zamanda üretim, ticaret ve dagitim göz önüne alindiginda, istihdam ve gelir kaynagi olmasi bakimindan da önem tasimakta olup ekonomiye hatiri sayilir bir katki saglamaktadir. Bu durum ülkemiz için de söz konusudur ve su ürünleri üretiminde Türkiye giderek gelisme göstermektedir. Ülkemiz alabalik üretiminde Avrupa ülkeleri arasinda ilk sirada yer almaktadir ve alabalik üretim miktarlari bakimindan Malatya’miz Türkiye genelinde 5. sirada bulunmaktadir” seklinde konustu.

 

Açilis konusmalarindan sonra 4 ayri grup tarafindan sürdürülen çalistay, iki ayri oturum halinde gün boyu sürdü. Çalistay sonunda her grup öne çikan görüs ve tespitleri maddeler halinde paylasarak çalistayi sonlandirdi.

 

Çalistay, ilimizin ve ülkemizin önemli su ürünleri isletmelerinden Alima ve Ali Dayi Alabalik Tesislerinin katkilariyla gerçeklesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eklenme Tarihi : 25.02.2016





E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web