Bilsam Logo

Seminerlerin Faydasi

Seminerlerin Faydasi | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org

       BILSAM’in seminerleri basladi. Hayirlara vesile olur insallah. “Kur’an’i Anlamada Çagdas Yaklasimlar” baslikli konuyla “Insan ve Sanat” baslikli konu arasinda, on iki baslik altinda önemli konularin islenecegi seminerler dizisi…  Bu tür seminerlerde en önemli adimin tartisma kismi oldugunu düsünüyorum. Semineri sunan kisilerin emek mahsulü çalismasini dinledikten sonra, aldigimiz notlar çerçevesinde kendi bilgilerimizle harmanlayarak sordugumuz sorular konunun bereketini artiriyor.

Bu tür çalismalarin sayisini artirmak lazim. Her dernek, her organizasyon kendi üzerine düsen sorumlulugu yerine getirmeli. Gelismis bir ülke, gelismis bir sehir olmak istiyorsak; nitelikli insanlarin sayisi artmali. Meselelere vakif, hissiyati yüksek insanlar; yasadiklari sehirlerin mimarisinden tutun da sokaklarinin temizligine varincaya kadar kendini sorumlu hissedeceklerdir.

Malum sözde denir ki: “Herkes evinin önünü süpürse sokaklar tertemiz olur.” Her insan üzerine düsen sorumlulugu yerine getirse ne de güzel olur sehrimiz, dünyamiz. Valilerimiz, belediye baskanlarimiz da kendi üzerine düsenleri yaparlarsa o sehir yasanilasi bir sehir olur.

Meshurlardan biri sormus: “Yüklü miktarda servetiniz olsa ne yapardiniz.” Kimisi; ”Yol yapardim” kimisi; “Köprü yapardim.” Kimisi de: “Fakirlere yardim yapardim” demis. Meshur zat ise: “Ben olsaydim ‘adam’ yetistirirdim” demis.

Adam olmak, çocukluktan kurtulmak gibi basit bir biyolojik olay degil elbette. Adam olmada, iyi ve mükemmel olma endisesinden kaynaklanan bir ideal yatar. Varligi ile yoklugu arasinda fark olmayan bir insan ne kadar adam olmustur. M. Akif’e basvuralim:

“Adamligin yolu nerdense, bul da girmeye bak.

 Nasihatim sana:

 Herzeyle istigali birak;

Adamligin yolu nerdense, bul da girmeye bak.

 Adam misin; ebediyyen cihanda hürsün, gez;

 Yular takip seni bir kimsecikler sürükleyemez.

 Adam degil misin, oglum; gönüllüsün semere;

 Küfür savurma boyun kestigin semercilere.”

Insanin, halden maziye seslenerek M. Akif’e: “Hocam, sizin zamaninizdan bu güne çok sey degismedi. Hala ebeveynler çocuklarina; doktor ol, mühendis ol, diye baski yapiyorlar. Bununla beraber; aman ha aman ‘adam ol’ seklindeki nasihatler duyulmaz oldu. Yollar tikanir oldu, muhakeme durdu, basiret kapandi. Aslinda böylesi bir ortamda, adam olmayan, olamayan çocuklarimiz ne kadar suçlu? Suç, cehalet karanligini muhafazaya sebep olanlarda. En temelde, kötü insan olmaz, söyle ki: kötü idare ve kötü egitim, temiz fitratin özünü bozuyor. Insanin iyi veya kötü olmasi en çok da bu ilk egitime bagli…

Insanin ufkunu belirleyen sey onun konumu aslinda. Durdugu yere, yasadigi yere göre degisiyor ufku insanin. Kendine sabiteler olusturan insanin ufku, durdugu yerden fazlasina müsahid olamiyor. Seminerler bu anlamda önemli faaliyetler. Ataletini, bikkinligini, bos vermisligini, önyargilarini asarak gelenler kazançli çikacaklardir illaki. Bir de bu hayra sahip olabilmek için ‘süreklilik’ önemlidir. Alti haftalik seminerlerde bile sebat edemeyenler, daha büyük islerde nasil sebat edecekler…

Akif’in nasihatiyle; herzeleri birakanlar hergelelikten kurtulurlar. Gündemlerini kendi tercihleri olusturdugu için kimsenin güdümüne de girmezler. Bu tür seminerlere sahip çikalim, müdavim olalim, aktif olalim. Dogru diyalog için iki kisi lazimmis: Dogru konusan ve dogru dinleyen.






YAZARIN DİĞER YAZILARI


E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web