Bilsam Logo

Tip ve Ahlak

Tip ve Ahlak | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org

                                             

 

      Yirminci yüzyilin gelisen sanayisi ve yeryüzünde olusturdugu  heterojen iktisadi kalkinma ile pozitif bilimlerdeki muazzam gelismeler, insanligin ferdi ve toplumsal problemlerine deva olamadi. Pozitif bilimlerdeki mekanik algilama biçimi ile insani ve toplumu okumaya ve anlamaya çalisan seküler bati dünyasi, insan ile ilgili problemleri çözmeye çalisirken kendisi disindaki bütün yaklasim tarzlarini bilim ve akil disi olarak ilan etti. Insani karmasik olarak isleyen  moleküler ve kimyasal birtakim mekanizmalarin tesekkülü olarak tanimlayan modern Protestan Tip anlayisi hastaliklarin nedenini büyük oranda, isleyen bu moleküler döngülerin  inkitaya ugramasinda veya eksik çalismasinda aradi. Kitlesel ölümlere yol açan bir takim hastaliklarin teshis ve tedavisindeki inkar edilemiyecek basarilar ile modern cerrahinin elde ettigi sagaltim yöntemleri bu anlayisin insani tek yönlü olarak anlamasina ve  tanimlamasina neden oldu. Pozitivist bakis açisi, Tip, biyoloji, fizik, kimya ve diger pozitif bilimler alanindaki faraziyelerini kabul ettirebilmek için kurdugu laboratuar ortamini felsefe, tarih, edebiyat, teoloji, psikoloji gibi sosyal bilgiler alanin da da uygulamaya çalisti.

       Yirminci yüzyil baslarinda anne ile çocuk arasinda emzirme ile baslayan fitri ve insani yakinlasma göz ardi edildi.  Vitamin, karbonhidrat, lipit ve elektrolitlerden zenginlestirilmis, anne sütüne alternatif beslenme solusyonlari ve mamalar gelistirilerek özellikle bati toplumlarinda tüketilmeye baslandi. Sadece bu alanda milyarlarca dolarlik bir ilaç endüstrisi olusturuldu. Yaklasik 70-80 yilik süre sonunda anne sütünün özellikle ilk alti ayda bebekler için gerekli tüm vitaminleri, minareleri ve diger yapisal ögeleleri  tasiyan, önerilebilecek tek yeterli ve mucizevi  beslenme solusyonu oldugu tartismasiz kabul edildi. Anne sütü alamayan bebeklerin ileriki yillarda çesitli hastaliklara yakalanma riskinin diger çocuklara göre daha fazla oldugu görüldü. Obesite sadece eriskin bati insaninin bir problemi olmakla kalmadi, sekiz yasindaki obes çocuklarin dahi kollesterol ve lipid düsürücü ilaçlari kullanmasi önerilir hale geldi. Uygun bir beslenme rejimi, egzersiz, alkol ve sigara gibi zararli aliskanliklarin terk edilmesi ile yüzde doksan oraninda geçtigi bilinen reflü sikayeti için insanlara uzun yillar ikili –üçlü ilaç tedavileri uygulandi. Yillarca kullanilan ve üreticilerine küçük bir Afrika ülkesinin egitim bütçesine denk rant saglayan, kullanimi bazen ölümle sonuçlanan birtakim ilaçlar zararli bulunularak, üreticilerine hiçbir ceza uygulanmadan üretimden kaldirildi ve yeni ilaçlar kullanima sunuldu.

        Materyalist felsefi bir yaklasimla icra edilen modern tip anlayisi Hindistan, Çin, Mogolistan, Misir ve Islam toplumlarinda asirlarca uygulanan sagaltim yöntemlerini, elde ettigi teknolojik gelismenin imkanlariyla test edip elimine etmek ve tutarli yönlerini gelistirmek yerine, toplu inkar ve  istihza yolunu seçti. Böylece insanligin dogru yada yanlis asirlarca kullandigi yaklasim tarzlari sarlatanlarin ve insan sagligi üzerinde hiçbir egitim almamis liyakatsiz kisilerin ilgi ve uygulama alnina girdi. Dermansiz hastaliklarla bogusan ve modern tibbi yaklasimlardan ümidini kesen çaresiz insanlar ise belli bir asamadan sonra da degisik arayislara yönelmek zorunda kaldilar. Bir çok insanin, kendisinden baska kimsenin bilmesini istemedigi kisisel birtakim sirlari ve hastaligi ile ilgili mahrem konular  tibbi ettik ve Formasyondan uzak sahislar tarafindan istismar edilmektedir. Hemen hemen tüm televizyon kanallarinda saatlerce yayinlanan saglik programlarinin insanlari dogru yönlendirdigini söylemek güçtür.  Kimsenin derdine deva olmayan  magazin yönü ve rant kaygisi agir basan, yapilan görsel içerikli yayinlar çogu zaman insanlarin kafasini karistirmaktan baska ise yaramamaktadir. 

      

 

       Insan vücudunun temel islev mekanizmalarini bilmeyen ve en hayati organlarin yerini dahi, topografik olarak tarif edemeyen kisiler kanser, astim, sara, ülser, diyabet, kalp ve damar hastaliklari, cinsel fonksiyon bozukluklari, romatizmal hastaliklar ve  bel fitigi gibi konularda insanlari çok rahat yönlendir hale geldiler. Alternatif tip olarak sunulan birtakim  tedavi yöntemleri son yillarda toplumun gündemine daha fazla girmeye basladi. Insan sagligi ve hastaliklarin tedavisine yönelik bütün gayretler ve tedavi usulleri tibbin içerisinde degerlendirilmesi gerekirken , ‘alternatif’ kelimesi ile tip ‘sadece radyoterapi, kemoterapi ve modern cerrahiden ibaret tedavi yöntemleri uygulayan bir bilim dalidir veya olmak zorundadir.’ anlayisi zihinlerde daha fazla yerlesmeye basladi. Tibbi sadece son 200 yilda ortaya çikan ve gelisen bir bilim dali olarak konumlandiran bir bakis açisi ile tanimlamak  eksik ve yanlis bir yaklasimdir. Modern dünyada, son yillarda bazi üniversitelerde uygulanan yeni yaklasimlarla geleneksel tedavi yöntemlerinin incelenmesi  ve bu yöntemlerin uygulanan modern  tedavi usulleri ile birlestirme çabalari yeni ve daha kapsayici  bir  tibbi çigir açabilir. Bu yaklasim tarzi geleneksel yöntemlerin ehil ellerde sunulmasina ve sarlatanlarin aradan çikarilmasina neden olabilir.

         Teknolojinin yogun olarak tip alaninda kullanilmasi hastayi ve hastaligi bir rant araci olarak gören anlayislari güçlendirmistir. Bu anlayis dogrultusunda icra edilmeye baslayan hekimlik anlayisinda çogu zaman hasta birinci öncelik olmaktan çikmaktadir. 2500 yil önce yasayan ve kendisine ait olup olmadigi dahi net olarak bilinmeyen Hipokrat yemini meslek icrasindaki bazi hekimleri ahlak ve etik disi davranmaktan alikoyamamaktadir. Degisik etnik,  dini, felsefi inançlar dogrultusunda yetisen ve yasayan insanlari milattan önce yasamis bir Yunanli hekimin yazdigi iddia edilen bir yeminle kontrol altina almak ve etik davranmasini beklemek en hafif ifadesi ile safliktir. Zaten bu yemini yapmanin zorunlulugu ve hiçbir yasal bir baglayiciligi yoktur.

        Temel ugrasi alani insan olan her meslek grubunda oldugu gibi tipta da ahlaki ve ortak insani hassasiyetleri zayif olan fertlerin sebeb olacaklari yikim ve ifsad sihhat vermez ve bilakis öldürür. Fevri örnekler üzerinden basinda yapilan bazi yanlis ve bilgi eksikliginden kaynaklanan haberler hekim ile hasta arasindaki iletisimi ve güven duygusunu zayiflattigi da bilinen bir gerçektir. Uzun, yorucu bir egitimden sonra ihtisaslasma asamasinda gün asiri hastane ortaminda kalan ve firsat buldukça ailesine zaman ayiran, mesai kavrami olmayan, sosyal hayati sifirlanma noktasina varacak derecede bir çalisma ortaminda hizmet vermeye çalisan insanlari kötü örnekler üzerinden mahkum etmekte de hiç kimseye yarar saglamamaktadir.

     Hekimlik ve tip özünde hikmet, insan ruhuna ve bedenine hürmet, sefkat, fedakarlik ve tevazu gibi nebevi bir anlayisla icra edildiginde sagaltir. Bu anlayisa insanlik bu gün en fazla muhtaç haldedir.

 







E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web