Bilsam Logo

Malatya Izlenimleri (1)

Malatya Izlenimleri (1) | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org

       Kurtalan ekspresi, Sivas'i geçip Hekimhan'a, oradan da Kesikköprü, Yazihan, Dilek istasyonlari üzerinden Malatya'ya geldiginde, Haydarpasa'dan Kurtalan'a olan üç gün üç gecelik yolculugun yavas yavas sonuna gelmekte olmanin hazzini yasardik.1950'li yillarin basinda, lise ögrencisi Hilmi Yavuz'un hayatinda, o 'uzayip giden' tren yollarinda, birbirine benzeyen tas yapili tren istasyonlarinin, beyaz fayans üzerine siyah harflerle yazilmis isimlerini okumanin, kalbi esrimeyle dolduran bir coskusu vardi: Her istasyon adiyla, varilacak olan yere biraz daha yaklasildigini duyumsamak! Malatya'dan sonra Eski Malatya, Firat, Bekirhüseyin, Baskil, Sefkat, Yolçati, Uluova, Kürk, Gezin, Maden, Sallar, Ergani, Geyik ve Leylek üzerinden Diyarbakir'a varilacakti. Üç gece önce Haydarpasa'dan kalkan 'kara tren'in pencerelerinden Meteris, Ulam, Bismil, Çöltepe, Sinan, Batman, Kiradag, Besiri ve Garzan istasyonlarinin o beyaz fayans üzerine siyah harflerle yazilmis adlarini okuyan Hilmi Yavuz, 'Baba, Kurtalan'a geldik!' diye sevinçle seslenecekti... Sivas'tan Kurtalan'a kadar bütün tren istasyonlarini ezberden biliyordu çünkü...

Malatya'yi geçtigimiz hafta cumartesi günü gecesine kadar görmek nasip olmamisti. 'Malatya'nin, bir mekan olarak o kunt yapili istasyon binasini; bir siir olarak Sezai Karakoç'un 'Mona Roza'sinin, 'Hisar'da yayimlanan ilk haliyle ikinci dizesini ('Malatya gülleri ve beyaz yatak') ve bir folklor olarak da kayisisini anmaktan öte bir çagrisimi yoktu bende. Ama simdi? Orada geçirdigim iki güzel gecenin ve bir günün sonunda, sehrin ve sehrin insaninin bende biraktigi öyle harikuladelikler var ki!

Inönü Üniversitesi'nden Dr. Ilhan Erdem, bundan bir süre önce beni arayip BILSAM adina beni Malatya'ya davet etmek istediklerini söyleyince, dogrusu önce tereddüt ettim. Çünkü Mart, Nisan ve Mayis aylarinda yogun bir seyahat programi üstlenmistim. Edirne'ye, Kayseri'ye, Avanos'a, Isparta'ya, Van'a gidecek, orada söylesiler yapacaktim. Elbette Ankara'da Bilkent ve TOBB Üniversiteleri'ndeki derslerimi unutmadan! Yasim 75'e merdiven dayamisti;- bütün bunlara Malatya'yi da ilave etmeli miydim?

Sonunda 'davete icâbet sünnettir' diyerek Dr. Erdem'in önerisini kabul ettim. Ayrica, Malatya'yi, istasyon binasi, Sezai Karakoç'un o dizesi ve kayisisindan öte tanimak da istiyordum elbet... Iyi ki de kabul etmisim sevgili Dr. Ilhan Erdem'in BILSAM adina davetini... Orada müstesnâ, mücevher insanlar tanidim. Erdemli, bilgili, yurtsever, imanli insanlar!

Önce BILSAM'dan söz edeyim. BILSAM'in açilimi 'Bilgi Yolu, Egitim, Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi'... BILSAM Yönetim Kurulu Baskani sevgili Prof. Dr. Ibrahim Gezer'in belirttigine göre, '[ç]ogunlugunu akademisyen ve egitimcilerin olusturdugu, bunun yanisira hemen her meslekten birikim, vizyon ve tecrübe sahibi yaklasik 150 arkadasi[n] bir araya gelerek kurdugu bir STK', yani bir sivil toplum kurulusu! Prof. Gezer, BILSAM'in 'temel misyonu'nu 'bilgi çaginda, bilgiden hareketle Anadolu kültürünün yerel degerlerini, Islâm kültürünün manevi degerlerini ve insanlik kültürünün evrensel degerlerini beraberce önemseyen bir yaklasimla egitim, kültür, sanat, sosyal sorunlar ve diger alanlarda etkinlikler düzenlemek, projeler gelistirmek' olarak açikliyor.

Bundan kisa bir süre önce Malatya Valiligine atanan aziz kardesim Doç. Dr. Ulvi Saran'la, orada, Malatya'da birlikte olmanin bahtiyarligini yasadim. Sayin Saran, sadece müstesna bir yönetici degil, ayni zamanda entelektüel donanimi ile de seçkin bir kimliktir. Onunla ve öteki dostlarla yaptigimiz uzun gece sohbetlerinde, sayin Saran'in Malatya için kusatici bir vizyon gelistirdigine tanik oldum ve elbette hiç sasirmadim: Ulvi Saran'a yakisan ve ondan beklenen buydu çünkü...

Malatya izlenimlerime gelecek hafta da devam edecegim.







E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web