Bilsam Logo

Ana Sayfa » Ulusal Sempozyum " Degisen Dünyada Aile "

Ulusal Sempozyum " Degisen Dünyada Aile " | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, Malatya Belediyesi ile BILSAM ortakliginda düzenlenen sempozyum da, aile kurumu her yönüyle degerlendirildi.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Ramada Plaza Altin Kayisi Otel’de 19 Nisan’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin’in de katilimi ile baslayan ve 20 Nisan’da  sona eren sempozyumla ilgili bilgi veren BILSAM Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer, 19-20 Nisan tarihlerinde 3 ayri salonda ögrenci oturumu da dahil olmak üzere toplam 11 farkli oturumda gerçeklestirilen bu sempozyum ile toplumsal sorunlarin çözümüne önemli bir konumda olan aile kurumunun farkli yönleriyle ele alindigini bildirdi. 21 farkli üniversite ile kurum ve kuruluslardan 61 bilim insaninin katildigi sempozyumun oldukça verimli geçtigini bildiren Gezer, “Iki gün boyunca sosyal hayatta aile, aile içi siddet, aile ve yoksulluk, aile ve egitim, gelenek ve aile olarak 11 oturum gerçeklestirildi. Amacimiz, son yillarda yasanan sorunlar konusunda daha üst düzey katki saglamayi amaçladik” ifadelerini kullandi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Son oturumdan sonra Sempozyum Sonuç Bildirgesi kamuoyu ile paylasildi. Sonuç bildirgesi asagidaki gibidir.

 

      DEGISEN DÜNYADA AILE TEMALI ULUSAL SEMPOZYUMUN SONUÇ BILDIRGESI

 

      Degisen Dünyada Aile temali ulusal sempozyum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, Malatya Belediyesi ile BILSAM ortakliginda 19- 20 Nisan 2013 tarihleri arasinda Malatya Otel Ramada’da gerçeklestirilmistir. Açilisi 19 Nisan 2013 Cuma günü 09.30’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Sayin Fatma SAHIN tarafindan yapilan sempozyuma 21 farkli kurum ve üniversiteden 61 bilim insani katilmis ve 12 ayri oturumda farkli yönleriyle aile kurumu ele alinmistir. Sempozyum süresince sunulan 50 bildiride aile kurumuyla ilgili birçok konu gündeme getirilmistir. Bildirilerde gündeme getirilen konulardan öne çikanlar asagida maddeler halinde özetlenmistir.

 

1. Küresellesme ve göç tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de aile kurumunu derinden etkilemistir. Aile kurumunun karsi karsiya kaldigi olumsuzluklarin ortaya çikartilmasi için ilgili kurumlar kapsamli ve detay çalismalar yapmalidir. Çünkü aile kurumunun korunmasi için öncelikli olarak bu kurumun karsi karsiya kaldigi sorunlarin bilinmesi gerekmektedir

 

2. Aile kurumunun korunmasi ve güçlendirilmesi konusunda merkezi yönetim basta olmak üzere yerel yönetimlere, medyaya ve sivil toplum kuruluslarina önemli görevler düsmektedir.

 

3. Sevgi, saygi ve güven üzerine kurulan özel bir alan olan aile kurumunun sadece yasal düzenlemelerin belirleyiciliginde korunmasi mümkün degildir. Ailenin korunmasi için aile bireylerinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine özellikle önem verilmelidir.

 

4. Ailenin korunmasi ve aile baglarinin güçlendirilmesinde akraba ve komsuluk iliskilerinin ayri bir yeri ve önemi vardir. Aile iliskilerinin güçlendirilmesi için akrabalik ve komsuluk iliskilerine özel bir önem verilmelidir.

 

5. Aile kurumu iletisim araçlarindaki gelismelerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Iletisim araçlarinin yogun ve bilinçsiz kullanimi aile içi iletisimi olumsuz yönde etkilemektedir. Iletisim araçlarinin aile üzerindeki olumsuz etkisinin azaltilmasi için aileler gündelik hayatlarini planlamali ve bu plana aile bireyleri uymaya azami gayret gösterilmelidir.

 

6. Ekonomik alanda yasanan sorunlardan aile kurumu dogrudan etkilenmektedir. Ülkemizde ekonomik kriz dönemlerinde bosanma oranlari büyük bir artis göstermekte ayrica yoksullukla parçalanmis aileler arasinda paralellik bulunmaktadir. Ekonominin aile üzerinde bu kadar belirleyici olmasi, üzerinde düsünülmesi gereken bir durumdur.

 

7. Postmodern dönemde yeni bir aile tipi ve aile iliski biçimi ortaya çikmistir. Bu aile tipi ve aile iliski modeli Türkiye’nin geleneksel aile modeli ve iliski biçimiyle birçok açidan farklilasmaktadir. Ülkemizde postmodern aile tipine geçisin yüksek hizi toplumsal birçok gerilimin ortaya çikmasina neden olmaktadir.

 

8. Okul basarisinda ailenin özel bir yeri vardir. Ögrenci basarisi için anne babanin da içinde oldugu egitim programlari hazirlanmali ve istikrarli bir sekilde uygulanmalidir.

 

9.Islam dini aile kurumuna özel bir önem vermistir. Günümüzde ailenin karsi karsiya kaldigi birçok sorunun çözümünde Islam dininin degerler sisteminden istifade edilmelidir. Bu konuda toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hususunda Diyanet Isleri Baskanligi basta olma üzere toplumdaki ilgili tüm kisi ve kurumlara önemli görevler düsmektedir.

 

10. Türkiye’de ekonomi politikalariyla sosyal politikalar arasinda bir uyumsuzluk söz konusudur. Basarili bir aile politikasi yürütülmesi için ekonomi politikalarinin da sosyal politikalar çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

 

11.Esler arasindaki iliskide rekabetin ve iktidar iliskisinin ön plana çikmasi aile kurumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Ailede esler birbirlerini tamamlayici unsurlar olarak gördüklerinde ailenin güçlenmesine daha çok katki saglayacaklardir.

 

12. Aile içi siddet ailede güvensizligin ortaya çikmasinda ve ailenin parçalanmasinda önemli bir faktördür. Aile içi siddetin ortadan kaldirilmasi için kapsamli ve istikrarli politikalara gerek vardir.

 

Kamuoyuna saygiyla duyurulur.

Sempozyum Düzenleme Kurulu

 

 

 

 

 

 

Eklenme Tarihi : 28.04.2013





E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web