Bilsam Logo

Ana Sayfa » Akçadag Gelecek Stratejileri Raporu

Akçadag Gelecek Stratejileri Raporu | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org
Ilçe Gelecek Stratejileri raporlarimizin ilki olan Akçadag Gelecek Stratejileri raporumuzu kamuoyu ile paylasildi.


     

 

 

 

 

 

 

 

 

      BILSAM; egitim, arastirma ve yayincilik basta olmak üzere birçok alanda faaliyet yürüten ve projeler gerçeklestiren bir sivil toplum kurulusudur. 

 

      BILSAM olarak daha önce de sehrimiz ve sorunlariyla ilgili çok sayida rapor çalismalari, sempozyum, çalistay, forum, konferans vb. çalismalar gerçeklestirdik. Simdi ise yeni bir çalismayla karsinizdayiz. 2011 yilinda il için hazirladigimiz “Malatya Vizyon 2023” raporumuzdan sonra gündeme aldigimiz “Ilçe Gelecek Stratejileri” raporlarimizin ilki olan “Akçadag Gelecek Stratejileri”ni bugün itibariyle sizlerle paylasmak üzere toplanmis bulunuyoruz. Bu raporlarimizin da önceki rapor çalismalarimiz gibi kamuoyunda gerekli karsiligi bulacagina inaniyoruz.   

 

      Ilçe Gelecek Stratejileri Raporlari 2011 yilinda yayimlanan “Malatya Vizyon 2023” baslikli çalismamizin ilçe versiyonlari olarak ortaya çikmistir. Bazi ilçelerimizin yerel yöneticilerinin israrli talepleri bu çalismalari gündeme almamiza vesile olmustur.

 

      Malatya’nin merkez ile ilçeleri arasindaki gelismislik farki en yüksek olan illerden biri olmasi gerçegi ile ilimizin büyüksehir olma sürecine daha sistemli bir baslangiç yapma ihtiyaci bizleri motive eden diger unsurlar olmustur.     

 

      Merkez ve ilçelerimiz için ayri ayri olmak üzere toplam 12 adetlik bir paket halinde hazirlanan bu raporlarin temel amaci; il ve ilçelerimizin mevcut durumu ve potansiyellerini analiz etmek, kazanim ve sorunlari ortaya koymak ve gelecege yönelik stratejiler gelistirerek gelisim süreçlerine katki saglamaktir. Ilçelerimizin çok sayida sorunu oldugu ve bu sorunlarla biran önce ilgilenilmesi geregi raporlarin ortaya koydugu ilk sonuçlardan biridir.  

 

 

      Akçadag ile ilgili elinizdeki rapor da Akçadag ilçesinin mevcut durumu ve potansiyeli degerlendirilmis, ilçe vizyonu belirlenmis, ilçenin sorunlari ve bunlara yönelik çözüm önerileri tartisilmis, belirlenen öncelik ve gelisim eksenlerine uyumlu olarak ilçe için stratejik amaçlar tespit edilmis ve bu amaçlarin gerçeklestirilmesi için ihtiyaç duyulan kentsel gelisim yol haritasi çikarilmistir.

 

      Bir sivil toplum kurulusu tarafindan hazirlanmasi ve merkez ile birlikte bütün ilçeleri ayri ayri ele almasi yönüyle ülkemizde ilk olma özelligi tasiyan bu çalismanin baska bir özelligi de katilimci bir yaklasimla hazirlanmis olmasidir. Bu raporlarin hazirlanmasina katki saglayan ilçemizin degerli yöneticilerine, diger yetkililerine, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerine ve raporun hazirlanmasina katki veren herkese tesekkür eder, saygilar sunarim. Raporumuz geçtigimiz günlerde kaybettigimiz ilimiz ve ilçemizin degerli sanatçi ve akademisyenlerinden Fehmi Kolçak’in aziz hatirasina ithaf edilmistir.

 

      Kamuoyuna saygiyla arz ederiz.

      Yönetim Kurulu Adina                                                                                         Prof.Dr. Ibrahim GEZER

 

 

            Akçadag ile ilgili bazi veriler asagida sunulmustur.

 

1. Akçadag’in en önemli zenginligi 1.5 milyona yaklasan kayisi agaci, 30 bin tona yaklasan kuru kayisi üretimi, 200 milyon ton mermer rezervi ile Levent vadisi ve Sultansuyu Tarim Isletmesinden kaynaklanan turizm potansiyelidir.    

2. Malatya’da üretilen kuru kayisinin yaklasik %20’si (30 bin ton) Akçadag’da üretilmektedir. 

3. Ilimizdeki yumurta tavukçulugunun %65’i; et tavukçulugunun ise %35’i Akçadag’da üretilmektedir.

4. Akçadag’ il merkezinde ve yurt disinda en fazla nüfus bulunduran ilçemizdir. Dünyadaki bütün Akçadaglilarin sayisi yaklasik 140 bindir (Malatyali nüfusun %10).

5. Akçadag, sosyoekonomik gelismislik bakimindan Türkiye’deki 872 ilçe arasinda 675, Malatya’daki 13 ilçeden ise 8. siradadir.

6. Yillik nüfus artisi %-5,5’dir. Yani hizla nüfus kaybetmektedir. Son 30 yilda nüfusunun yarisini kaybetmistir.

7. Yoksulluk orani Türkiye’de %13, Malatya’da  %19 iken Akçadag’da %24’dür.

8. Akçadag, Battalgazi ve Dogansehir’den sonra en fazla issiz sayisina sahip ilçemizdir.

9. Akçadag’in orman varligi yaklasik %7 olup Malatya (%15), Türkiye (%27) ve Dünya (%30) ortalamalarinin oldukça altindadir.

10. Akçadag’in öncü sektörleri; Tarimsal ve Madensel Sanayi (Kayisi ve Mermer Isleme), Tarim ve Hayvancilik (Kayisi Yetistiriciligi, Büyük bas hayvan ve Tavukçuluk) ile Turizm (Levent Vadisi, Sultansuyu Tarim Isletmesi ve Tohma Vadisi) olarak belirlenmistir.

 

Asagida siralanan unsurlar Akçadag için stratejik amaçlar olarak belirlenmistir

 

1. Ilçe insaninin egitim ve kültür düzeyini yükseltmek, sivil toplumu gelistirmek

2. Ilçede kesimler ve kurumlar arasi isbirligi ve yönetisim uygulamalarini artirmak

3. Ilçede tarimsal sanayiyi gelistirmek

4. Levent Vadisi ve Sultansuyu  turizm potansiyelini harekete geçirmek

5. Mermer Ihtisas OSB’yi kurmak ve basarili bir sekilde yönetmek

6. Yoksulluk ve issizlik sorununu çözmek ve negatif göçü durdurmak

7. AR – GE, inovasyon ve markalasma çalismalarini gelistirmek

8. Kayisi üretiminde kalite ve katma degeri artirmak

 

Eklenme Tarihi : 17.09.2013





E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web