Bilsam Logo

Ana Sayfa » 21. Yüzyilda Islam Dünyasinin Gelecek Tasavvuru

21. Yüzyilda Islam Dünyasinin Gelecek Tasavvuru | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org
Sempozyum Sonuç Bildirgesi...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ULUSAL SEMPOZYUMLAR V

21. Yüzyilda Islâm Dünyasinin Gelecek Tasavvuru Sempozyumu Sonuç Bildirisi

 

        Ulusal sempozyumlar kapsaminda BILSAM tarafindan düzenlenen sempozyumlarin besincisi, “21. Yüzyilda Islâm Dünyasinin Gelecek Tasavvuru” ana temasiyla gerçeklestirilmistir. 26- 27 Nisan 2014 tarihleri arasinda Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma 12 farkli üniversiteden 35 akademisyenin katki sunmus; Çinar Koleji, Odak Dershanesi ve Parantez Egitim Kurumlari sponsorluk yapmistir.

 

          

 

        Sempozyum sunularinda öne çikan hususlar ve sempozyumun genel degerlendirmesi, asagidaki maddelerle özetlenmistir.

 

1. Islam dünyasi inanç, düsünce, kural, kurum ve eylem düzeyinde birbiriyle baglantili, karmasik birçok sorunla 21. yüzyila girmistir. Islam dünyasi karsi karsiya kaldigi sorunlari çözebilecek manevi ve maddi dinamikler ile tarihi derinlige sahiptir.

 

     

2. Islam dini kendine özgü bir inanç, düsünce ve eylem sistemine sahiptir. Bu sistemin merkezinde; tevhid, adalet ve ahlak yer almaktadir.

 

3. Batida sanayi devrimi sonrasinda ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel alanda yasanan degisim ve dönüsüm, Islam dünyasini sarsmis ve Müslümanlarin hemen her alanda yeni bir arayis içerisine girmesine neden olmustur. Madde ve güç esasli Batili deger ve paradigmalarin merkeze alindigi bu arayislar, Islam dünyasinda, uzun bir süre, birçok olumsuzlugu beraberinde getirmistir. 1980’li yillarla beraber bu olumsuzluklarin ortaya çikisina zemin hazirlayan Bati merkezli arayislar, yerini yeni, özgün ve kapsamli arayislara birakmistir.

 

    

 

4. Ekonomik, siyasal ve sosyal alanda liberalizm ile temsili demokrasi düsüncesi ve sistemi Islam dünyasinda büyük bir dönüsüm yasanmasina zemin hazirlamistir. Liberalizm ve temsili demokrasi, Islam dünyasinda sekilsel (yapisal) açidan olumlu bir etkiye sahip olmasina karsin öz (ahlak) açisindan olumsuz bir etki meydana getirmistir.

 

5. Sehirlesme ve sehirlilesme medeniyet tasavvurunda önemli bir yere sahiptir. Islam dünyasi, rant merkezli dikey yapilasma yerine insan merkezli yatay yapilasmaya yönelmelidir. Çünkü, insani oldugu kadar Islami ve dogala daha yakin olan da yatay yapilasmadir.

 

     

 

6. Küresellesme süreci tüm dünyada oldugu gibi Müslümanlar için de yeni ve büyük sorunlar ortaya çikarmistir. Ancak, küresellesme, ortaya çikardigi sorunlar yaninda, ulusçuluk düsüncesi ile ulus devlet yapisinin asinmasina zemin hazirlayarak Müslümanlar için yeni firsat alanlari dogmasina da neden olmaktadir.

 

7. Batili anlayisin egemen oldugu günümüz dünyasinda Islam cografyasina iliskin tespitler de oryantalistler tarafindan ortaya konmus, bu anlamda siyasal Islam ve ilimli Islam kategorileri olusturulmus ve Müslüman devletler buna göre tasnif edilmistir. Oryantalistlerin bu bakis açisi, Müslümanlarin sorunlara çözümden ziyade birbirini farklilastirma sonucunu dogurmustur.

 

     

 

8. Türkiye Islam cografyasinin önemli bir merkezi olarak Müslüman dünyadaki sorunlarla ilgilenmek ve kendi dinamiginden, kültüründen ve tarihsel derinliginden meselelere bakmak, çözüm önerileri sunmak zorundadir. Türkiye’de bu birikim ve felsefi derinlik vardir ve Islam dünyasinin geleceginde önemli görevler üstlenecektir.

Kamuoyuna saygiyla duyurulur.

Sempozyum Yürütme Kurulu

 

     

Eklenme Tarihi : 30.04.2014





E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web