Bilsam Logo

Ana Sayfa » Malatya Depremi Tartisti

Malatya Depremi Tartisti | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org
BILSAM tarafindan organize edilen, Malatya Belediyesi Firat Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilen ve ilgili bütün kurumlarin katildigi “Malatya Depreme Ne Kadar Hazir?” baslikli çalistay saat 18.00’de basladi ve verilen aralarla birlikte yaklasik 5 saat sürdü. Çalistaya Malatya Belediye Baskan Yardimcisi Ahmet Ceyhan, Inönü Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Kizilay, Malatya Il Milli Egitim Müdürü Mehmet Bulut ile birçok kamu kurum ve kuruluslari ile sivil toplum kurulusu temsilcileri katildi


      Çalistay’in açilis konusmasini gerçeklestiren  BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer “Bildiginiz gibi ülkemiz basta deprem olmak üzere birçok dogal afet riskleriyle karsi karsiyadir. Ülkemiz nüfusunun %90’dan fazlasi deprem tehdidi altinda yasamaktadir. Son yillarda yasanan depremler bu durumu daha açik sekilde gözler önüne sermistir. Dünyanin en tehlikeli fay hatlarindan olan Kuzey Anadolu Fay Hatti  (KAF) ile Dogu Anadolu Fay Hatti (DAF) ülkemizde bulunmaktadir. Malatya da DAF üzerinde bulunmaktadir. Dahasi DAF üzerinde bulunan en tehlikeli iki merkez Karliova ve Malatya’dir. Malatya ayrica Sürgü-Ovacik fay hatti ile Çösnük fay hatti tehdidi altindadir. Bu yönüyle “Malatya Depreme Ne Kadar Hazir” sorusu oldukça anlamlidir” dedi. Gezer, sözlerini “Sürdürülebilir sehirlesmenin ilk sarti sehri dogal afetlerden korumaktir. Dogal afetlerden koruyamadigimiz bir sehri sürdürülebilir kilamayiz” seklinde sürdürdü.

 

      Çalistayin, ilimizde konuyla ilgili bu boyutta ve bu katilimcilikta gerçeklestirilen ilk çalisma olmasi nedeniyle oldukça önemli oldugunu ifade eden Gezer, amaçlarinin Malatya’da katilimciligi artirmak ve ilimizin gelecegini ilgilendiren önemli konularda farkindalik olusturmak oldugunu söyledi. Gezer, ayrica katilimcilara duyarliliklari için tesekkür etti.

 

     Malatya Belediye’sinin depreme hazirlik çalismalari hakkinda bilgi veren Malatya Belediye baskan yardimcisi Ahmet Ceyhan ise “Her deprem oldugunda depremi ve depremin getirdigi yikimi hatirlamis oluyoruz. Aslinda deprem konusunun hiçbir zaman gündemimizden düsmemesi gerekiyor. Malatya Belediyesi olarak depreme hazirlik konusunda birçok çalismamiz oldu ve olacaktir. Öncelikle deprem esnasinda yikilacak binalarin tespiti ve yikilmasi çalismalari yapilacaktir. Bina envanterinin çikarilmasi ile ilgili çalismalarimiz yapilacaktir” dedi. Ceyhan ayrica Malatya Belediyesi ve Valilik isbirligiyle ve tüm kurumlarin katilimiyla yilda bir kez il koordinasyon tatbikati yapilmasi gerektigini ileri sürdü.

 

      Daha sonra söz alan Inönü Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Kizilay yaptigi konusmada; “Yerimizi ve ülkemizi degistiremeyecegimize göre sürekli depreme hazirlikli olmaliyiz. Bu hazirlik her vatandasimizin bilinçlendirilmesi düzeyinde olmalidir. Devlet kurumlari ile sivil toplum kuruluslari, sirketler dâhil herkesin öncelikle kendi binalarini ve organizasyonlarini depreme hazir hale getirmesi gerekir. Marmara depremi ülkemizde bir milat oldu, Marmara depreminden sonra birçok sey degisti ancak çok yavas ilerliyor. Van depremi bize birçok aciyi tekrar hatirlatti. Artik çok daha hizlanmali ve kalici bir seyler yapmaliyiz dedi”.

 

      Çalistayin ikinci bölümünde Inönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Maden Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Mehmet Önal, “Malatya ve Çevresinin Depremselligi”, Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Doç. Dr. Ibrahim Türkmen ise  “Deprem Yapi Iliskisi ve Hasar Tespit Çalismalari” baslikli birer bildiri sundular. Konusmacilar, görsel destekli sunu esliginde konu basliklariyla ilgili olarak katilimcilara kapsamli bilgiler verdiler.

 

      Çalistayin üçüncü bölümünde ise programa katilan bütün katilimcilar sirasiyla söz alarak bugüne kadar kurumlari tarafindan depreme hazirlik amaçli yapilan çalismalari anlattilar. 

 

      Öneriler kismina ayrilan çalistayin son bölümünde katilimcilar Malatya’nin depreme hazir halde tutulmasi için bundan sonra yapilmasi gerekenleri tartistilar. Çok sayida önerinin ortaya konuldugu toplantida BILSAM tarafindan yapilan açiklamada ortaya atilan bu görüslerin de dikkate alinarak önümüzdeki günlerde bir rapor hazirlanacagi ve ilgili kurum ve kuruluslara ulastirilacagi bildirildi. Yapilan açiklamada ayrica BILSAM’in Malatya merkezli olmakla birlikte ulusal ve uluslar arasi boyutlarda da etkinlik ve projeler gerçeklestirdigi ve önemli gördükleri konularda bu ve benzeri çalismalara bundan sonra da devam edilecegi bildirildi. 

 

      Yaklasik yirmi bes kurum ve kurulustan 42 kisinin katildigi çalistaya katilan kurum ve kuruluslardan bazilari asagiya çikarilmistir.

 

1. Malatya Belediyesi

 

2. Inönü Üniversitesi

 

3. Il Özel Idaresi

 

4. Emniyet Il Müdürlügü

 

5. Firat Kalkinma Ajansi

 

6. Kent Konseyi

 

7. Il Milli Egitim Müdürlügü

 

8. Saglik Il Müdürlügü

 

9. Çevre ve Sehircilik Müdürlügü

 

10. Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü

 

11. Kizilay Malatya Subesi

 

12. Insaat Mühendisleri Odasi

 

13. Jeoloji Mühendisleri Odasi

 

14. INOSAR

 

15. MAKUT

 

16. Yapi Denetim Firmalari (2 firma)

 

17. Beton Santrali Isletmeleri (2 firma)

 

18. Müteahhitlik Firmalari (2 firma)

 

Eklenme Tarihi : 14.12.2011





E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web