Bilsam Logo

Ana Sayfa » Edebiyat ve Siir Üzerine

Edebiyat ve Siir Üzerine | Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi | Bilsam.Org
Bilgi Yolu Egitim Kültür ve Sosyal Arastirmalar Merkezi (BILSAM) Düsünce PlatFormu’na konuk olan Sair ve Yazar Cumali Ünaldi, Malatya ve Turgut Özal ile ilgili ve çesitli konularda görüsleriyle anilarini aktardi. Basbakanlik’ta kendisiyle çalisma firsati buldugu 8. Cumhurbaskani hemsehrimiz merhum Turgut Özal’in yigitlik abidesi oldugunu belirten Ünaldi, “Turgut Özal, yigitlik abidesiydi. En önemli özelligi yigit olmasiydi” dedi.


       Ünaldi, Turgut Özal’in ayni zamanda tipik bir Malatyali oldugunu dile getirerek, söyle konustu:

“Birgün bir gazeteye verdigi demeçi; gazete, ‘Muhalefet cigizliyor’ basligiyla degerlendirmisti. Muhalefetten beni aradilar ‘cigizlamak ne?’ diye. Malatya agziyla cigizlamanin ‘mizikçilik’ yapmak oldugunu aktarmistim. Ayni zamanda Özal, kirilgan bir insandi. Bir de muazzam bir yalnizdi o. Turgut Özal, kendi partisi kendine karsi çikan bir adamdir.”

Merhum Turgut Özal’i yildizin agarmasina benzeten Ünaldi, söyle devam etti:

“Bugün Türkiye’de bir çok sey yapiliyorsa, Turgut Özal’in açtigi yolun devami. Sezai Karakoç’un siirinde geçtigi gibi Turgut Bey’in kalbinde merhamet adli bir çinar vardi. Hatta yüksek tansiyon sikayeti bulunuyordu. ‘Namaz kilinca tansiyonumun düstügünü hissediyorum’ derdi. Turgut Bey gibi anilmak çok güzel bir sey.”

 

Bosnaklarin atalarini jenosidden Malatyalilar kurtardi

 

Pek bilinmeyen, ilginç tarih bilgileri de aktaran Ünaldi, “Bosnaklarin atalari Bogomiler’i tarihte, jenosidden kurtaran Malatyalilardir” dedi. Ünaldi, tarihin babasinin da Herodot degil, Malatyali Barhepraus oldugunu söyledi. Ebul Ferec adiyla da geçen Barhepraus’un Malatya’da yasamis bir Süryani aktarin oglu oldugunu anlatan Ünaldi, bu kisi adina Malatya’da uluslar arasi sempuzyum düzenlenmesi gerektigini belirtti.

 

Bizim kültürümüzde siirin çok önemli bir yeri var

 

Siire dair görüslerini da dile getiren Ünaldi, söyle konustu:

“Bizim kültürümüzde siirin çok önemli bir yeri vardir. Osmanli padisahlarinin hemen hemen hepsi çok iyi sairdiler. Bizim kültürümüzün kuruculari Mevlana, Niyazi Misri, Yunus Emre çok iyi sairler. Niyazi Misri ayni zamanda bilindigi gibi Malatyali. Hem Malatyali olacaksin hem çok iyi sair olacaksin.”

 

Ünaldi, konusmasinin sonunda kendisine ve baska sairlere ait siirler de okudu.

BILSAM Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer de entelektüel, sair, yazar ve bürokrasi tecrübesi olan Cumali Ünaldi’nin birikimlerinden istifade etmek istediklerini belirterek, katilimi için kendisine tesekkür ettiklerini kaydetti. 

Eklenme Tarihi : 16.04.2010





E-Posta Listesi

Günün SÖZÜ

 
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
© 2009-2024 - Tüm Hakları Saklıdır. Bilsam.Org | Sistem:UmutDenizi Web